“Anthony var en varm og kærlig person. Musik betød meget for os begge og i begyndelsen af vores relation brugte vi meget tid på at sende hinanden sange over sms. Han havde en kæmpe samling af vinylplader. Han nød tiden med sin søn og den tid, hvor vi etablerede os som en sammenbragt familie med ‘kaotiske’ familiemiddage, dans i køkkenet og kærlig brydning med drengene”
Sådan husker Mireille Ruepert på 35 bedst sin kæreste Anthony - og det er sådan, hun helst husker ham. Men han havde også en side, som kun få kendte til. En kamp med mørke tanker, som han ikke fortalte om. Tanker som stammede fra en svær barndom, som havde fulgt ham ind i voksenlivet. Han kunne til tider “zone ud”, hvor han helst ville være for sig selv, fortæller Mireille, men hun vidste ikke, at han havde det så slemt, at han gik med tanker om at ende livet.
Anthony mistede livet på grund af selvmord i marts 2024. Han blev 40 år gammel.
”Flere i vores omgangskreds var i chok over nyheden om hans selvmord, da de kun kender ham som en varm og venlig person og ikke var klar over hans traumer og kampe, men for andre var chokket mindre, fordi de kendte til hans historie og svære tanker, og vidste, at hans far var død på samme måde.”
I dag ville Mireille ønske, at han havde delt sine mørke tanker med hende, så hun kunne have støttet ham i at få den rette hjælp. Derfor vil hun gerne være med til at nedbryde tabu om selvmordstanker, så andre kan have bedre mulighed for at dele deres tanker om selvmord.
Helt konkret vil hun sætte fokus på problematikken ved at gøre opmærksom på Livsliniens selvmordsforebyggende arbejde med en cykeltur fra Aarhus til København - de to byer, hvor Livslinien har kontorer, og hvortil Livslinien lige nu søger flere frivillige rådgivere. Samtidig samler hun ind til Livsliniens selvmordsforebyggende arbejde.
Cykelturen bliver lørdag den 7. september, få dage før den internationale dag for selvmordsforebyggelse, som markeres hvert år den 10. september:
“Mit håb er, at min historie vil inspirere andre til at være åbne over for de psykiske problemer, man kan få i livet, til at lytte og til ikke at dømme med det samme. Jeg håber også, jeg kan få andre til at se det gode arbejde, Livslinien gør, så nogen måske melder sig til at gøre en forskel i andre menneskers liv ved at være frivillig i Aarhus eller København”, fortæller Mireille.
Du kan læse mere om cykelturen og støtte Mireilles indsamling hér:
Du kan læse mere om at være frivillig på Livslinien og sende din ansøgning hér.
Mireille og Anthony har kendt hinanden siden 2020 og har været et par siden begyndelsen af 2023.
De mødte hinanden på en dating app under corona, hvor mulighederne for at møde nye mennesker var sparsom. De aftalte at mødes til en gåtur, og inden de havde fået set sig om, var gåturen blevet til mange lange gåture med dybe samtaler. De blev dog ikke et par ved første forelskelse på grund af flere omstændigheder. Da Anthony døde, havde de været et par i lidt over et år, og kærligheden var meget stor.
Tilsammen havde de tre drenge - Anthony havde en søn fra sit tidligere forhold og Mireille har to.
Anthony gav aldrig konkret udtryk for at have selvmordstanker, så det kom som et chok for Mireille, at han havde taget livet af sig selv:
“Det var en meget traumatisk dag, husker jeg. Politiet kom og bankede på min dør, fordi Anthonys familie havde fået foruroligende oplysninger. De ledte efter ham længe, før de fandt ham i nærheden af vores hus. Beskeden var, at han havde taget sit eget liv. Jeg blev meget fortvivlet og havde svært ved at tro det. Jeg husker nærmest ikke tiden fra hans død til selve begravelsen. Det var bare en stor tåge”, fortæller Mireille.
Efter Anthonys død fik hun adgang til hans telefon, og fandt ud af, at han havde haft tanker og planer om selvmord i noget tid. Mireille fortæller, at hun kunne se, at han blandt andet havde googlet selvmordsmetoder, og på hans opkaldsliste var der flere opkald til nummeret 70 201 201.
Da hun søgte på nummeret fandt hun ud af, at telefonnummeret tilhørte Livslinien, og selvom han ikke delte sine svære følelser med hende, så trøster det hende at vide, at han rakte ud efter hjælpen og talte med nogen om det. Desværre var det ikke nok til at redde hans liv på den lange bane.
I bagklogskabens lys, mindes Mireille, at der var nogle få tegn på, at han havde tanker om selvmord. Hun opdagede eksempelvis, at han en aften sad og googlede assisteret selvmord, men da hun spurgte ind til, hvad det drejede sig om, undveg han. Det var blot fordi, han havde set en film om det, og han ville finde ud af, hvad det helt konkret drejede sig om. Ikke andet end det, lovede han.
Hun stolede på, at det var sådan, det hang sammen, og stillede ikke yderligere spørgsmål, det var heller ikke så unormalt, at han googlede ting fra film og serier. Bare hun havde vidst bedre, fortæller hun.
Mireille håber, at hun ved at sætte fokus på tabuet om selvmord og selvmordstanker, kan skabe større viden om, hvordan man kan spotte, at ens nære relationer har tanker om at tage sit eget liv, så flere kan få hjælp.
Livsliniens har siden 1995 rådgivet selvmordstruede mennesker, deres pårørende samt efterladte til selvmord.
I 2021 åbnede Livslinien en afdeling i Aarhus for at have mulighed for at rekruttere flere frivillige rådgivere. Rigtig mange mennesker henvender sig hver dag til Livslinien, og det kan derfor svært at komme igennem til blandt andet telefon- og chatrådgivningen. Kun omkring halvdelen kommer igennem og får mulighed for at tale om deres problemer.
I dag er der cirka 250 frivillige rådgivere tilknyttet Livslinien fordelt på kontorerne i København og Aarhus, men der er stadig brug for flere, og derfor søger Livslinien lige nu flere frivillige med ansøgningsfrist den 10. september 2024.
Sidste år besvarede rådgiverne knap 22.000 henvendelser på tværs af de tre rådgivningstilbud.
Mireille håber, at flere med de rette kompetencer vil tilslutte sig Livsliniens korps af frivillige:
“Det er trist, at folk, der rækker ud efter nogen at tale med ikke kan få hjælpen, fordi der ikke er nok frivillige på Livslinien. Det ville være dejligt, hvis min cykeltur kan være med til, at flere mennesker i krise kan få nogen at tale med”, siger hun.
I dag, knap seks måneder efter selvmordet, fylder sorgen og tabet stadig meget for Mireille, og hun tager stadig én dag ad gangen og bearbejder de svære følelser en ad gangen, fortæller hun:
“Jeg accepterer, at der en masse op- og nedture og mange forskellige følelser forbundet med at miste nogen på grund af selvmord. Jeg har fået EMDR-terapi (terapi, hvor man bruger særlig bevægelse af øjnene), som hjalp mig meget med at bearbejde traumet, og går regelmæssigt til behandler for at håndtere reaktionerne efter tabet. Nogle dage er jeg ret produktiv, men andre dage, når sorgen rammer mig, får jeg kun udrettet det absolutte minimum, men har lært, at det også er okay”.
Udover terapi har Mireille også oplevet en uvurderlig hjælp og forståelse fra familie og venner af både hende og Anthony:
“De har været utrolig støttende. Min familie fløj over fra Holland direkte for at støtte mig og hjælpe mig med børnene, og Anthonys familie deltog i begravelsen”, fortæller hun.
Kollegerne på hendes arbejde i en tech-virksomhed i Ballerup har også været en stor støtte.
Cykelturen fra Aarhus til København var oprindeligt arrangeret af kollegaer, og hun havde meldt sig til den 300 kilometer lange tur i slutningen af 2023, som en skør og sjov udfordring. Men efter Anthonys død så hun ikke nogen mening med at cykle turen, og ville melde fra, men hendes kollegaer synes, hun skulle se tiden an, og i løbet af forsommeren kom lysten stille og roligt tilbage - men nu som en måde at bearbejde de svære følelser efter tabet:
“I maj, da det begyndte at synke ind, at han virkelig ikke ville komme tilbage, besluttede jeg mig for at køre turen, men jeg ville dedikere den til Anthony og samtidig sætte fokus på, at depressive tanker og tanker om selvmord kan ske for alle - også dem, du ikke forventer det kan ske for. Cykeltræningen hjælper mig gennem nogle meget mørke dage. Dage jeg ellers ville tilbringe i sengen alene med følelsen af elendighed, men hvor jeg i stedet beslutter mig for at komme op på cyklen. Det er ikke for at flygte eller lade som om alt er ok, men det motiverer mig til at komme videre, når jeg har et klart mål om at cykle mange kilometer på en dag”, fortæller Mireille.
Tak til Mireille for at tale åbent om at være efterladt efter selvmord og for at sætte fokus på Livsliniens arbejde og frivillighed.
Overvejer du at blive frivillig kan du læse mere og sende en ansøgning hér.
Ansøgningsfrist den 10. september 2024.
Har du tanker om selvmord, er det vigtigt at få sagt det højt. Livsliniens anonyme rådgivning kan kontaktes via mail og chat på www.livslinien.dk eller på telefon 70 201 201.