Josefine (efternavn er ikke med af hensyn til rådgiverens anonymitet) er 28 år og studerer til socialpædagog på VIA University College i Aarhus og det sidste års tid, har hun været frivillig rådgiver på Livslinien sideløbende med studierne. Hun tager også lønnede nattevagter på Livslinien ved siden af de frivillige vagter. Josefine har netop afsluttet sin praktik på retspsykiatrisk afdeling på Aarhus Universitetshospital og skal snart i gang med sin afsluttende bacheloropgave.
Når hun er færdiguddannet, vil hun gerne arbejde indenfor det specialiserede socialområde og gerne med udsatte voksne med særlige behov.
Ønsket om at arbejde med socialt udsatte blev styrket efter seks måneders praktik på et herberg i Grønland, hvilket blandt andet var medvirkende til, at hun søgte ind som frivillig rådgiver på Livslinien, fortæller hun:
”Jeg blev fuldstændig forelsket i kulturen, som jo desværre også har sin skyggeside i forhold til selvmord. Mødet med selvmordsproblematikken i Grønland gav mig lyst til at bidrage, og derfor meldte jeg mig som frivillig rådgiver på Livslinien, da jeg kom hjem til Danmark. Når jeg er færdig med studiet til januar, flytter jeg derfor permanent til Grønland”.
Udover at være med til at forebygge selvmord, så hun det frivillige arbejde som en unik mulighed for at blive dygtigere til sit fag via Livsliniens rådgiveruddannelse, kurser, supervision, temadage og ikke mindst praksiserfaring med at være der for mennesker i livskrise:
Jeg er helt sikkert på, at de kompetencer jeg har tilegnet mig som rådgiver hos Livslinien, er noget jeg får rigtig meget brug for og gavn af i det socialpædagogiske arbejde i Grønland”.
Hun var dog en smule bekymret for, om hun som studerende havde nok erfaring og psykisk robusthed til at være frivillig rådgiver på Livslinien. Men til informationsaftenen, som Livslinien holder for de frivillige, som er blevet inviteret til samtale på baggrund af deres ansøgning, blev hun sikker i sin sag:
”Jeg tog den endelige beslutning efter informationsaftenen. Hér blev jeg informeret om organisationen og snakkede med de erfarne frivillige og blev klar over, hvor meget Livsliniens ansatte gør for at passe på deres frivillige og skabe et godt arbejdsmiljø, både fysisk, men også psykisk ved blandt andet sparring og supervision. Jeg følte mig med det samme tryg, og derfor turde jeg springe ud i det”, fortæller Josefine.
Livslinien afholder to webinarer henholdsvis den 5. februar og 13. februar klokken 19.30 - 20.15, hvor man helt uforpligtende kan blive klogere på, hvad det vil sige at være frivillig rådgiver på Livslinien.
Tilmeld dig hér:
Med snart 1-års jubilæum bidrager Josefine til det selvmordsforebyggende arbejde sammen med omkring 250 kollegaer fordelt på 18 hold. De fleste rådgivere møder ind på Livsliniens afdeling i København, men antallet af frivillige vokser også stødt i afdelingen i Aarhus, som åbnede for tre år siden i midtbyen.
De frivillige bliver inddelt på hold af cirka 15 rådgivere, som de ofte er på vagt sammen med, så de lærer hinanden godt at kende. Det sociale aspekt betyder også meget for Josefine, fortæller hun:
”Jeg glæder mig til at komme på arbejde og være sammen med mine kollegaer, som jeg også ses med privat. Man får opbygget et særligt bånd, når man arbejder sammen på Livslinien, fordi man er sammen om den selvmordsforebyggende opgave. Man deler også meget ud af sig selv, når vi sparrer med hinanden, og når vi er til supervision”, siger hun.
De frivillige løfter hver dag en stor og vigtig samfundsopgave. Sidste år besvarede de knap 22.000 henvendelser på tværs af chat-, mail- og telefonrådgivningen.
Samtalerne handler ofte om svære og tunge emner såsom ensomhed, depression og tanker om selvmord. Der er også henvendelser fra pårørende til selvmordstruede eller efterladte efter selvmord, som er i dyb sorg, og måske endda selv er selvmordstruede. Men efter en rådgivende samtale, har vedkommende ofte fået perspektiv på tingene og en smule mere håb for, at det nok skal blive bedre. De rådgivende samtaler har en positiv indvirkning på dem, der henvender sig, fortæller Josefine:
”Jeg oplever, at de føler sig mødt og anerkendt. Jeg kan mærke, det betyder meget for dem, at der sidder en frivillig, som gerne vil lytte, og som udviser forståelse for det de går igennem. Uanset hvilken livssituation de går igennem, eller hvor store eller små deres problemer er, så er det altid bare rart at snakke med et menneske, som er nærværende, og som gerne vil høre hvad de har at sige. Alene det kan forebygge meget”.
Livslinien har siden 1995 tilbudt gratis og anonym rådgivning til mennesker i livskrise. Hvert år stiger antallet af henvendelser til Livslinien, og det er svært for de frivillige rådgivere at besvare dem alle. Cirka halvdelen af dem, som forsøger at ringe til Livsliniens telefonrådgivning, kommer ikke igennem, og derfor søger Livslinien flere frivillige.
Josefine opfordrer til, at man søger ind som frivillig, hvis man har de rette personlige og erfaringsmæssige kompetencer til at yde selvmordsforebyggende rådgivning:
”Lige nu er der så mange, der mistrives, at samfundet slet ikke kan følge med. Vi gør en forskel for rigtig mange på Livslinien, men hver dag er der tidspunkter, hvor telefonen ikke bliver taget, fordi vi ikke er rådgivere nok. Derfor synes jeg, at hvis man synes Livslinien lyder spændende, og man har overskuddet og tiden til at være frivillig, så bør man gøre det. Det er end god sag. Jeg deltog selv i deres online webinar, og vil helt klart anbefale, at man deltager, hvis man vil høre mere om, hvad det vil sige at være frivillig rådgiver på Livslinien.”, siger hun.
Stor tak til Josefine for at være frivillig rådgiver på Livslinien.
Læs mere om at blive frivillig på www.livslinien.dk/bliv-frivillig
Ansøgningsfrist den 10. september 2024.