Efter ni år på formandsposten takker Frode Svendsen af: “Det har betydet meget for mig at være en del af en troværdig organisation som Livslinien”

Frode Svendsen er 74 år, uddannet jurist og har arbejdet som souschef i Socialministeriet, hvor han primært tog sig af handicapspørgsmål og udsathed. Og så har han været medlem af Livsliniens bestyrelse i atten år. Efter ni år på formandsposten takker han af.
Billede af Frode

“Jeg satte mig i stolen med den ambition, at jeg højst skulle være formand i to - tre år, da jeg jo netop var blevet pensionist. Men det kom så til at blive omkring ni år.”

Sådan lyder det fra den nu afgåede formand, Frode Svendsen, da han bliver spurgt ind til, om han kan huske, hvilke forventninger han havde til at blive formand i Livsliniens bestyrelse.

Livslinien: Hvad er årsagen til, du trækker dig ud nu?

“Det er min dåbsattest, der er afgørende for, at jeg træder af som bestyrelsesformand og ud af bestyrelsen. Det er ikke fordi, jeg ikke synes, det er sjovt, og jeg synes heller ikke, at det er en belastning i min hverdag, men jeg synes ikke, at det er meningen, man skal sidde her, til man ikke kan tygge chokolade længere - ej! Det skal have en ende”, siger Frode og smiler varmt.

Hen over sommeren er der sket en større rokade i Livsliniens bestyrelse, da fire ud af syv medlemmer forlader skibet på samme tid, herunder formanden Frode Svendsen.

Frode Svendsen er 74 år, uddannet jurist og har arbejdet som souschef i Socialministeriet, hvor han primært har taget sig af handicapspørgsmål og udsathed. Han gjorde karriere i ministeriet i godt og vel fyrre år, indtil han gik på pension i 2015. Derudover har han været sekretariatschef i Psykolognævnet i tyve år. Psykolognævnet autoriserer og fører tilsyn med psykologer. Sideløbende med bestyrelsesposten hos Livslinien har han været bestyrelsesmedlem hos Center for Selvmordsforskning, og har blandt andet været næstformand.

Det var ikke karriereplanlægning, der var årsag til, at Frode har brugt hele sit arbejdsliv i socialområdet - “det var et sted, jeg kunne få arbejde dengang, jeg blev færdiguddannet jurist”, fortæller han. På samme vis skete hans indtrædelse i Livsliniens bestyrelse ved en mere eller mindre tilfældighed, fortæller han.

I 2005, samme år som Livslinien blev en selvejende institution og skrevet ind på finansloven, blev Frode udpeget af sin arbejdsplads til at være socialministeriets repræsentant i bestyrelsen. På dette tidspunkt var det en del af Livsliniens vedtægter, at Socialministeriet beskikkede et bestyrelsesmedlem, samt godkendte bestyrelsesmedlemmerne. 

På trods af, at det på sin vis var tilfældighedernes spil, der bragte Frode ind i Livsliniens bestyrelsesrum, blev han ‘hængende’ i atten år - blandt andet på grund af den høje faglighed, som organisationen repræsenterer:

“Mit formandskab og dét at være en del af en organisation, der besidder en sådan troværdighed, har betydet meget for mig. Livslinien har et professionelt omdømme og ry, som gør, at andre instanser ude på frontlinjen mener, vi er troværdige”.

I oktober 2015 tiltrådte Frode Svendsen som formand for bestyrelsen.

Som formand har Frode gjort brug af sine erfaringer fra sin baggrund som jurist og souschef i Socialministeriet og har blandt andet bidraget til at holde styr på tingene i forhold til bevillinger og de formalia, som knytter sig til bestyrelsesarbejde generelt. Det betyder meget for ham, at der er styr på sagerne:

“Jeg har altid været af den indstilling som formand, at man skal få tingene til at fungere på en ordentlig måde. Der skal være orden i tingene, og derfor har det været en Guds velsignelse at være her. Der er ikke nogen fiflerier, og direktøren Jeppe Kristen Toft er meget regelret - der skal ikke være noget i organisationen, som ikke kan tåle at se dagens lys.  Det synes jeg er meget vigtigt”, fortæller Frode.

Tog over efter stifteren

Det var under en noget turbulent tid i Livsliniens historie, at Frode Svendsen blev formand - Han overtog nemlig formandsposten fra stifteren af Livslinien, Morten Thomsen, som gik af i protest.

Morten Thomsen stiftede Livslinien i 1994 efter selv at have kæmpet med selvmordstanker. Efter et selvmordsforsøg oplevede han en mangelfuld hjælp, mens han stod i en meget svær livskrise. På den anden side af krisen besluttede han at etablere en landsdækkende frivillig telefonrådgivning til mennesker med selvmordstanker.  I forbindelse med at Livslinien blev en selvejende institution i 2005 under tilsyn af Socialministeriet, blev han udnævnt til formand.

Efter ti år som formand så Morten Thomsen sig nødsaget til at forlade bestyrelsen under finanslovsforhandlingerne 2015. Organisationen stod til at miste sin bevilling på fire millioner kroner, som gjorde det muligt at holde åbent om natten. Dette vakte stor bekymring hos Morten Thomsen, Livslinien medarbejdere og frivillige, og ikke mindst i den brede befolkningen, som sympatiserer med organisationen. 

Muligheden for at holde telefonerne åbne om natten var vigtigere end formandskabet, mente Morten Thomsen, som dengang udtalte til Politiken, at det eneste han kunne gøre for at redde Livsliniens natterådgivning var at sende et klart signal ved at træde af. “Regeringens beslutning får konsekvenser, nogen risikerer at miste livet om natten”, udtalte han.

Bevillingen forblev, men det gjorde Morten Thomsen ikke.

Herefter blev Frode Svendsen udpeget som ny formand. Han havde på dette tidspunkt allerede været med i bestyrelsen i otte år, og var heller ikke længere en del af Socialministeriet qua sit otium.

Men det var ikke uden betænkeligheder at sætte sig i formandsstolen efter Morten, husker Frode:

“Det var ikke rart at træde ind som formand på den baggrund, men nogen skulle jo gøre det. Men bestyrelsen og organisationen skulle jo fungere – og det kom til at ske, ikke mindst på grund af direktørens gode arbejde. Der kom hurtigt styr på tingene igen efter den turbulente tid. Jeg husker, at det da også var en udfordring på mentalt plan at blive bestyrelsesformand. Vi vidste, at Morten Thomsen havde haft et meget stort personligt engagement i Livslinien, hvilket jeg jo ikke havde på samme måde”, fortæller han.

Gennem årene har Livsliniens arbejde fået større betydning for Frode. Han har fået bedre forståelse for rådgivernes betydningsfulde indsats, og ynder at lytte til deres fortællinger om, hvordan de hjælper mennesker i krise over telefon, chat og mail, når han engang imellem møder dem ved arrangementer.

Gennem sit virke har han også fået et mere nuanceret syn på selvmordsproblematikken, synes han:

“Tidligere havde jeg et meget råt syn på det - at det ikke var noget, man kunne forhindre, og at folk dybest set selv måtte afgøre, om det er sådan, de vil herfra. Det syn har ændret sig meget, for så enkelt er det ikke, vel? Der er jo også nogen, der bliver efterladt tilbage, og der er næsten også altid en udvej for dem, der har selvmordstanker, selvom det selvfølgelig kan være forbundet med besvær”, siger Frode.

Udvidelse af Livsliniens rådgivning var en milepæl

En af de begivenheder som Frode Svendsen særligt fremhæver fra sin tid som bestyrelsesformand er åbningen af afdelingen i Aarhus i september 2021.

Der havde desværre været nogle udfordrende år i forhold til rekruttering af nye frivillige, hvilket Covid-pandemien til dels var skyld i. På et tidspunkt var antallet af rådgivere nede på omkring 150, hvilket er godt 100 frivillige færre end i dag.

For at få flere frivillige rådgivere til Livsliniens rådgivningstilbud foreslog ledelsen at åbne endnu en afdeling i en anden større by, hvilket bestyrelsen godkendte. Håbet var at kunne få flere rådgivere, hvis Livslinien kunne nå ud til mennesker med de rette kompetencer bosat uden for hovedstaden.

Der blev undersøgt nye muligheder, og efter mange samtaler og research på lokaler og beliggenhed faldt valget på Aarhus.

Da afdelingen stod til at åbne, var Frode spændt på, hvordan Livslinien ville blive taget imod af østjyderne, og om der overhovedet var nogen, der havde interesse i at søge ind som frivillig rådgiver.

Det var der!

Ved den første rekrutteringsrunde blev der ansat 14 nye frivillige, og i dag er der omkring 70 frivillige tilknyttet afdelingen. Rundt regnet besvarer rådgiverne i Aarhusafdelingen årligt 7.000 henvendelser fra mennesker, der har brug for at tale anonymt om deres selvmordstanker.

“Jeg er meget tilfreds med, at der i min tid åbnede en filial i Aarhus, der tilsyneladende fungerer efter de samme principper som i København - men der er også lagt meget vægt på, at det ikke skulle være to afdelinger, der udviklede sig i forskellige retninger. Det er vigtigt, at hele organisationen har det samme DNA, og at der ikke er forskellighed i om rådgiverne besvarer henvendelser i København eller Aarhus. Det synes jeg, vi lykkedes med, fortæller Frode, der nemt kan forestille sig, at Livslinien med tiden kan åbne afdelinger i andre større byer som eksempelvis Odense eller Esbjerg.

Et sidste finansielt stormvejr

I 2023 knap otte år efter, at Morten Thomsen forlod formandsposten i protest over nedskæringer, kom Livslinien atter ud i et politisk finansielt stormvejr, hvor natterådgivningen, men også den nye Aarhusafdeling stod til at lukke blot knap tre år efter åbningen.

Ved finanslovsforhandlingerne for budgetåret 2024 stod det uklart, hvorvidt bevillingen til natterådgivningen ville blive forlænget. Desuden var der skåret i den faste bevilling til Livsliniens drift på finanslovsforslaget.

Det var en svær periode for især de sekretariatsansatte i Aarhus, som ikke vidste, hvorvidt de havde et arbejde, når 2024 blev ringet ind. På samme måde vidste rådgiverne heller ikke om de havde mulighed for at fortsætte deres frivillige arbejde. Det var svært at rekruttere nye frivillige, når afdelingens fremtid lå uvis.

Sagen fik stor omtale i både lokale og landsdækkende medier, og i månederne op til vedtagelsen af finansloven for 2024, blev der kæmpet hårdt for både Aarhusafdelingen og natterådgivningens overlevelse. Livsliniens ledelse holdt mange møder med social- og sundhedsordførere fra folketingets partier, og sundhedsministeren blev også inviteret på besøg i Livsliniens lokaler i København.

Ifølge Frode Svendsen er de periodiske finansielle usikkerheder et vilkår, når man har lavet en konstruktion, hvor man er en selvejende institution, som i princippet er en offentlig drevet organisationen, da stort set hele driftsbudgettet kommer fra det offentlige:

“Det er altid interessant hvert år at se, om det offentlige nu vil være med igen”, siger han. 

Det hårde arbejde blev heldigvis belønnet.

På finansloven for 2024 blev bevillingen til at holde åbent om natten permanentgjort,  og Livsliniens driftsbevilling blev forhøjet som et led i den nye psykiatriplan. Styrkelse af Livsliniens selvmordsforebyggende arbejde var i den grad på dagsordenen, da Sundhedsministeren i november 2023 meldte ud, at der var indgået en aftale om fordeling af finanslovsmidlerne for 2024 til psykiatrien, og her var der fundet ekstra midler til Livslinien.

Frode ser den store anerkendelse som et udtryk for, at Livslinien er en organisation, som politikerne ved virker og leverer:

"De frivillige rådgivere på Livslinien besvarer mange henvendelser med stor faglighed, og politikerne ved, at det offentlige system ikke uden videre kan gøre det på samme måde som Livslinien. Man kan eksempelvis ikke henvende sig anonymt til det offentlige, så der tager vi jo fra. Derudover ville systemet også have vanskeligt ved at håndtere de mange henvendelser.  Jeg er ikke i tvivl om, at det er det, der er årsagen, og det tror jeg, der er en almindelig forståelse for. Det offentlige kan ikke få den mængde af opgaver løst, som Livslinien løser for 14 - 15 millioner kroner ret mange steder”, forklarer han.

Vil følge med fra sidelinjen

Frode Svendsens brede netværk i organisationer og politik er med årene svundet ind, hvilket også er årsag til, at han trækker sig tilbage. Ifølge ham er det væsentligt, at man som formand i en organisation som Livslinien har en masse kontakter at trække på - Man skal have noget ‘at handle med’, siger han.

Hvis han skal komme med et godt råd til sin efterfølger, Susanne Philipson, er det at holde de gode værdier med anonymitet, frivillighed, ordentlighed og moralske principper i hævd. I forhold til ordentlighed fremhæver Frode blandt andet kravene til de rådgivere, der rekrutteres, samt rådgiveruddannelsen, som de frivillige får inden de sætter sig ved telefonen eller tastaturet for at besvare henvendelser fra mennesker med selvmordstanker:

“Normalt vil jeg sige, at frivilligt socialt arbejde skal kunne gøres af stort set hvem som helst, der har interessen, men det mener jeg ikke er nok i denne sammenhæng. Jeg synes, det er en vigtig værdi, der er indarbejdet på Livslinien, at de frivillige som udgangspunkt skal have professionel erfaring med svære samtaler eller være studerende inden for faget”, fortæller Frode. 

Livslinien: Nu hvor du ikke længere skal være formand, hvad har du så af planer?

“Der skal forhåbentlig ikke ske alt for meget. Jeg skal passe min have og spille lidt kort og være besøgsven måske - det ‘punker’ min kone mig i hvert fald for. Hun er koordinator for besøgsvenner i Ældresagen i Roskilde Kommune. Det kan da være, at jeg skal gøre det - det kan være svært at slippe udenom, da jeg tror, hun øjner en chance, når jeg holder op her”, fortæller han og griner højt og hjerteligt.

“Og så kommer jeg nok også til at følge med i Livslinien fra sidelinjen, og jeg tror ikke, det bliver svært at undlade at blande mig”.

Stor tak til Frode Svendsen for de mange års engagement i Livsliniens bestyrelse.

Udover Frede træder professor i psykologi Merete Nordentoft; advokat Mads Thyregod og pensioneret socialpædagogisk konsulent Elsebeth Hytten ud af bestyrelsen.

Susanne Philipson, som er områdeleder for Voksenrådgivningen i Center for Børn og Voksne i Furesø Kommune, tiltræder som ny leder af bestyrelsen og provst Sofie Frost Bondorf tager over som vicebestyrelsesleder.

Cecilia Garibaldi, sekretariatschef i Aarhus Kommune; Solveig Dalgaard, juridisk rådgiver;  Henrik Rindel Gudbergsen, læge og Lars Østergaard, Marketing Lead tiltræder som nye medlemmer af bestyrelsen.