Vær opmærksom: Algoritmer kan fastholde dig i depressive følelser, tanker om selvmord og inspirere til selvskade

En ny undersøgelse lavet af organisationen Digitalt Ansvar viser, at TikToks algoritmer kan fylde børn og unges “til-mig”-feed med skadeligt og depressivt indhold med referencer til selvmord og selvskade.
Billede af kvinde med telefon

En ny undersøgelse lavet af organisationen Digitalt Ansvar viser, at TikToks algoritmer kan fylde børn og unges “til-mig”-feed med skadeligt og depressivt indhold med referencer til selvmord og selvskade. “til mig”-feeded er den side, hvor TikTok anbefaler brugeren nyt indhold baseret på, hvad brugeren tidligere har søgt på. 

Det betyder, at hvis man har søgt på ord, der relaterer til skadeligt indhold, så vil vedkommende få anbefalet mere af samme skadelige indhold. Det bliver hurtigt en ond spiral, hvor brugeren bliver præsenteret for mere og mere af samme indhold, desto flere videoer eller billeder med skadeligt indhold, denne ser. 


Derfor skal du som ung være meget opmærksom på, hvordan dit indhold ser ud på dine sociale medier såsom TikTok og Instagram. 


Det kan både være billeder eller memes med depressive tekster, videoer, hvor andre viser, hvordan de skader sig selv, eller videoer der handler om selvmordstanker og hvorfor livet ikke er værd at leve.


Algoritmerne kan fastholde dig i negative tankemønstre, der kan udvikle sig til selvmordstanker og/eller selvmordsadfærd. 


Nyhedsmediet Berlingske har skrevet en artikel om problemet. I artiklen fortæller en ung kvinde, Mie, hvordan hun bliver ked af det og ofte fanges i TikToks mørke karussel. 


Hun oplever, at sociale medier er med til at fastholde usunde tanker og forværre hendes sindstilstand. Ifølge Mie er de mørke billeder fra TikTok og Instagram en årsag til, at hendes sind til tider bliver for tungt: 

 

“Før var det især Instagram, og nu er det så meget TikTok, der bygger den her stemning op. Man kan sige, at algoritmen lynhurtigt lærer en side af mig at kende, som den så udnytter til at sende mig video på video, der fastholder mig i et mørke. Tankerne bliver opbygget i mit hoved”, fortæller hun til avisen. 

Både TikTok og Meta (som ejer Instagram og Facebook) siger, at de har strenge regler for skadeligt indhold, og blokerer for skadeligt indhold til børn og unge. Men der er stadig god grund til at være forsigtig og opmærksom på sit indhold. 


På Livslinien mener vi, at vidensdeling er en vigtig del af det selvmordsforebyggende arbejde, og derfor vil vi gerne gøre dig bevidst om, at dette fænomen eksisterer, samt hvad vi kan gøre for at bryde med fænomenet. 


Hvis du gerne vil have det bedre, er det vigtigt, at du er bevidst om at påvirke algoritmerne, og sørger for at lukke ned for de billeder og videoer, der kan præge dit mentale helbred negativt. 


På TikTok kan du holde tommelfingeren på videoen, indtil der kommer en menu op i bunden. Her kan du trykke “ikke interesseret”, hvis du ikke vil se mere af lignende indhold. Du kan også trykke på “anmeld”, hvis du mener, at videoen ikke skal ses af nogen overhovedet.  


På Instagram kan du trykke på de tre prikker oppe i højre hjørne og ligeledes vælge “ikke interesseret” eller “anmeld”. 


Det kan hjælpe at tale med en ven, veninde, søskende eller forældre om det, hvis du mistænker, at du er fanget i en skadende algoritme på sociale medier, og at du har svært ved at bryde ud af de mørke tanker og følelser. 


Hvis det er svært at tale om det med en af dine nærmeste, kan du altid skrive til Livsliniens rådgivning på chat eller mail via www.livslinien.dk. Du kan også ringe på 70 201 201. 


Nogle gange kan det være svært selv at opdage, at man er fanget i en karrusel af skadeligt indhold på sine sociale medier. Derfor er det vigtigt, at vi er opmærksomme på hinandens adfærd på sociale medier. 


Hvis en ven, veninde, eller måske dit barn ser mange dystre og skadelige videoer eller billeder på sine sociale medier, kan du hjælpe vedkommende ved at spørge nysgerrigt og kærligt ind til, om de mon ser for mange mørke videoer på TikTok eller Instagram. Pas på med at virke dømmende, når du spørger ind til det. Fortæl, at du gerne vil hjælpe dem med at bryde ud af det digitale mørke, så de kan få det bedre. Spørg eventuelt, hvordan de helst vil hjælpes. 


Er du forælder til et barn eller ung, der er på sociale medier, kan du hente inspiration til sikker online adfærd i #chatsafe, som er et materialehæfte til forældre og omsorgsgivere, som gerne vil støtte unge til at kommunikere trygt om selvskade og selvmord online.


Læs mere via linket: Danish (orygen.org.au)

 
Postbox 1157 - 1010 København K - 3332 1119
Følg os
  • Grafik med facebook ikon
  • Grafik med instagram ikon
  • Grafik med linkedin ikon