Patrick går gennem Danmark for at bekæmpe ensomhed og selvmordsforsøg

I 2016 blev Patrick Cakirli så overvældet af ensomhed, at han overvejede at tage sit eget liv. En frivillig på Livslinien fik ham på rette kurs, og siden har han hvert år vandret sammen med flere tusinde danskere for at sætte fokus på ensomhed og for at samle ind til et godt formål. I år samler han ind til Livslinien.
Billede af march

Fra 7. august til 13. oktober går 32-årige Patrick Cakirli 2000 kilometer gennem landet fra Nexø til Esbjerg. Men han kan kun gå frem, hvis han har nogen at følges med. Er han alene, skal han stå stille. Et benspænd, som har været en del af Patricks projekt March Mod Ensomhed, som han startede tilbage i 2017. Siden da har titusindevis af danskere vandret sammen med ham på de danske landeveje for at støtte op om kampen mod ensomhed, samt samle ind til et godt formål. 


I år sætter Patrick Cakirli og holdet bag March Mod Ensomhed også fokus på selvmordsforebyggelse. Valget for dette års landsindsamling er nemlig faldet på Livslinien.


Valget er ikke tilfældigt. For godt syv år siden befandt Patricks sig så følelsesmæssigt overvældet af ensomhed, at selvmord dengang syntes som en udvej: 

 

“Den 28. november 2016 ringede jeg til Livslinien, fordi jeg havde det svært. Få timer forinden havde jeg stået med tårer trillende ned ad mine kinder, mens jeg hyperventilerede og overvejede at gøre en ende på mit liv. Min ensomhedsfølelse var blevet så voldsom, at jeg ikke kunne se nogen anden udvej. Smerten var overvældende, og min lyst til at leve hang i en tynd tråd”, fortæller Patrick. 

En frivillig hos Livslinien tog telefonen og introducerede sig. Hun hed Anna.

 

Kort inde i samtalen vurderede Anna, at han var svært selvmordstruet, og hun spurgte forsigtigt, om hun måtte tilkalde en patruljevogn, som kunne hente ham og køre ham på den psykiatriske akutmodtagelse - til hvilket han svarede ja. Her fik han den hjælp, han havde brug for. 

 

Patrick fik aldrig sagt tak til Anna, men ved at støtte Livslinien i 2023 håber han, at Livslinien og alle dets frivillige rådgivere forstår, hvor meget han og resten af vores samfund værdsætter dem.

 

Når vi går sammen, kan vi tale om de svære ting i livet  

Ensomhed kan i højere eller mindre grad føles invaliderende. Mange, som henvender sig til Livslinien, fortæller, at de føler sig ensomme, og at ensomheden har givet anledning til tanker om selvmord. 

 

Patrick ved, at mange af de mennesker, der går med på landevejene har haft selvmordsproblematikken inde på livet. Han har eksempelvis hørt flere fortælle, at de har mistet en pårørende til selvmord.

 

Da Patrick afslørede på March Mod Ensomheds facebookside, at dette års indsamling er til fordel for Livslinien, blev han kontaktet af en kvinde, der fortalte, at hun var begejstret for valget: 

 

Hun takkede mig for at sætte fokus på selvmordsforebyggelse. Hendes søn var død ved selvmord for få år siden. Jeg tror, at ensomhed fylder rigtig meget hos de mennesker, som har mistet en nær - så på den måde går det rigtig godt hånd i hånd, med mit fokus på ensomhed og så det at støtte Livslinien. Særlig på grund af de mennesker, jeg har mødt på mine vandringer, og de ting, som jeg hører, de kæmper med”, fortæller Patrick, der er overbevist om, at mange samtaleemner under turen vil have  selvmordstanker og selvmordsforebyggelse som omdrejningspunkt:  


“I kraft af, at dette års landsindsamling går til fordel for Livslinien, så er jeg sikker på, at der helt naturligt vil opstå samtale om emnet. Det har i hvert fald været tilfældet tidligere år. Da vi støttede Ventilen, som afhjælper ensomhed blandt unge, opstod der en naturlig samtale om ensomhed blandt unge ved fællesspisningerne om aftenen og ude på landevejene. Defor forestiller jeg mig, at der kommer til at være mange samtaler om selvmord og selvmordsforebyggelse. Det vigtigste for mig er, at samtalerne opstår organisk - sådan oplever jeg, at samtaler fungerer bedst”.  


Patrick holder også oplæg til fællesspisninger, hvor han fortæller om sin egen historie med ensomhed og selvmordstanker, og derigennem om hvorfor valget faldt på Livslinien. 


Patrick har de senere år været meget åben omkring sine egne oplevelser med ensomhed, og ved, at det er vigtigt for det mentale helbred at tale med nogen, når livet føles rigtig svært. Men det har ikke altid været let for Patrick at række ud efter hjælpen, siger han:  


“Jeg har i en lang årrække haft svært ved at lukke mennesker ind i mit liv, men siden efteråret sidste år, har jeg arbejdet rigtig meget med mig selv og gjort alt, hvad jeg har kunne for at opbygge nogle relationer, som jeg håber kan blive nære og tætte venner. Mine nye relationer er mennesker, jeg kan ringe til flere gange om ugen, hvis jeg har brug for det. Jeg tror, at det er enormt vigtigt at omgive sig med mennesker, som vil én det godt og som forstår en. Det er noget, der har hjulpet mig gennem de sidste otte-ni måneder, hvor jeg har arbejdet meget alene med forberedelserne til March Mod Ensomhed”. 


 

Det hårde forarbejde bærer frugt, når Patrick er på landevejen

Det som Patrick Cakirli ser allermest frem til ved dette års March Mod Ensomhed er at komme ud på landevejene og bruge mange timer og dage med de mange mennesker, der vælger at gå med på ruten. Han glæder sig også meget til at møde gengangere, som han har mødt gennem årene på sin tur gennem Danmark, og som han har fået en god relation til. 

 

Patrick fortæller, at det hvert år er fantastisk at se det hårde arbejde, som ligger i planlægningen, manifestere sig ude i den virkelige verden, og opleve at marchen bringer mennesker sammen. 

 

Og så ser han også meget frem til igen at sætte ensomhed på den samfundsmæssige dagsordenen i hele landet, fortæller han: 


“Det er et stort problem i Danmark, fordi rigtig mange danskere kæmper med det. Jeg kæmper også selv med ensomhed, og har gjort det i mange år. Det kan godt ske, at jeg nogen gange tænker “nu er det nok” i forhold til, at det er et meget hårdt og til tider ensomt arbejde at planlægge sådan et stort event mere eller mindre alene. Men for mig er sagen simpelthen for vigtig! Jeg ser ikke mig selv lave andet det næste lange stykke tid. Jeg føler et stort ansvar for at få March Mod Ensomhed til at vokse, så der kommer endnu mere fokus på ensomhedsproblematikken i fremtiden”.


På Livslinien er vi meget glade for, at March Mod Ensomhed er med til at sætte fokus på selvmordsproblematikken og Livsliniens selvmordsforebyggende arbejde, samt at landsindsamlingen går til fordel for Livslinien.

Du kan støtte Patricks indsamling, som går til Livslinien, via: 

  • Bankoverførsel: 1686 3232 619987
  • Mobile Pay: 425 000

En kæmpe tak til Patrick for at vælge Livslinien som dette års donationsmodtager. 

Du kan læse mere og orientere dig om ruten på March Mod Ensomheds facebookside: March mod Ensomhed '23 - Nexø | Facebook