Har du brug for at tale med nogen?: Skilte på togstationer skal hjælpe mennesker med selvmordstanke

Det er vigtigt at blive mindet om, at der er håb og hjælp at hente, når man har det så dårligt, at selvmord kan føles som den eneste udvej. Hvert år dør omkring 600 danskere til selvmord. Derfor har Livslinien i samarbejde med Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse (DRISP), Banedanmark og DSB hængt skilte op med nummeret til Livsliniens rådgivning på femten danske togstationer.
Billede af tog

 

Har du brug for at tale med nogen?: Skilte på togstationer skal hjælpe mennesker med selvmordstanker 

10.09.2022

Det er vigtigt at blive mindet om, at der er håb og hjælp at hente, når man har det så dårligt, at selvmord kan føles som den eneste udvej. Hvert år dør omkring 600 danskere til selvmord. Derfor har Livslinien i samarbejde med Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse (DRISP), Banedanmark og DSB hængt skilte op med nummeret til Livsliniens rådgivning på femten danske togstationer. 

Skilte på 15 udvalgte stationer, skal minde os om, at det er vigtigt at tale med nogen, når livet føles svært

 

Nye skilte skal minde os om at række ud, når livet føles svært

”Er livet svært? Vi er her for dig”. 

De to sætninger vil rigtig mange mennesker nu dagligt læse, når de tager toget ved udvalgte togstationer i Danmark. Livslinien, Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse (DRISP), DSB og Banedanmark har nemlig for nylig hængt skilte op med nummeret til Livsliniens anonyme telefonrådgivning på femten stationer fordelt i hovedstadsområdet, Nordsjælland i trekantområdets og Sydjylland.  

Skiltene skal være med til at minde os om, at der er vigtigt tale om de svære tanker og følelser, samt hvor du kan henvende dig, når livet kan føles meget svært at rumme.

De fleste mennesker bliver på et tidspunkt berørt af en krise. For nogle fører krisen til selvmordstanker - og i værste fald til selvmordsforsøg og selvmord. Men selvmord og selvmordsforsøg kan forebygges med oplysning. 

Hos DSB er de meget glade for samarbejdet, og at organisationen derigennem kan være med i den forebyggende indsats. 

”I DSB har vi hver dag 550.000 kunder, der benytter vores tog og stationer. Det er derfor glædeligt, at vi kan bidrage med stor synlighed for Livslinjen, og på denne måde bidrage til at forebygge selvmord. Vi har haft skilte hængende i et stykke tid, og vi kan allerede nu se, at der er personer, der har reageret på baggrund af informationsskiltene, og jeg håber, at den øgede indsats, kan bidrage til at forebygge endnu flere selvmord”, siger underdirektør i DSB Sikkerhed Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen.

Anonymitet gør det lettere at fortælle om selvmordstanker

Hvert år dør omkring 600 mennesker til selvmord. Det er tre gange så mange, som der dør i trafikken. 

Årsagerne til selvmord er mange og ofte meget komplekse. Det er vigtigt, at vi kan tale åbent om at have selvmordstanker, hvis vi skal nedbringe antallet af selvmord og selvmordsforsøg.

Desværre er tabu og stigmatisering ofte medvirkende til, at mennesker ikke har lyst til at fortælle om deres svære tanker og følelser.

Anonymiteten kan derfor gøre det lettere for selvmordstruede at række ud:

”Det kan være nemmere at lette sit hjerte til en anonym.  Måske er man bange for at man vil være en belastning, eller at man vil gøre andre kede af det, hvis man siger det til nogen tæt på en. Desværre er det ikke alle, der kender til Livsliniens rådgivning. Med de nye skilte på togstationerne vil mange flere vide, hvor de kan få hjælp, hvis de har selvmordstanker, er pårørende eller efterladte til selvmord”, siger Jeppe Kristen Toft, direktør på Livslinien. 

På Livslinien kan man skrive eller tale anonymt med frivillige rådgivere, der er uddannet til at hjælpe mennesker i livskrise.

Livslinien rekrutterer frivillige rådgivere hvert forår og efterår. Før rådgiverne sætter sig foran tastaturet eller ved telefonen har de været igennem et grundigt uddannelsesforløb. De får også mulighed for videreuddannelse og kurser. Rådgiverne er derfor yderst kompetente til at varetage henvendelser fra mennesker, der har ondt i sjælen.


Oplysning og synlighed er selvmordsforebyggende

Livslinien har allerede fået flere henvendelser på baggrund af de nye skilte. Det viser, at de har en positiv effekt ude i samfundet.

Hos DRISP, hvor de forsker i selvmordsforebyggelse har de længe set frem til, at skiltene skulle komme op på de mange togstationer: 

”Vi vil rigtig gerne tale om selvmordstanker samt vigtigheden om at søge hjælp, hvis man har alvorlige selvmordstanker. Der er god hjælpe at hente hos Livslinien og de selvmordsforebyggende klinikker,” fortæller Annette Erlangsen, der er seniorforsker og programleder i DRISP. 


Verdensdag for selvmordsforebyggelse: Spørg ind til selvmordstanker

Den 10. september 2022 er det Verdensdag for selvmordsforebyggelse, som markeres i hele verden. I år er der fokus på vigtigheden i at række ud samt spørge ind selvmordstanker. 

Det er en myte, at mennesker i højere grad begår selvmord, hvis man taler om selvmord. At spørge ind til eller tale åbent om selvmord kan derimod hjælpe en selvmordstruet til at indse, at der er andre muligheder og kan motivere personen til at søge hjælp: 

Vi vil gerne opfordre folk til at spørge ind til om en person har selvmordstanker, hvis man er bekymret for nogen. Du kan ikke gøre noget forkert ved at spørge, og du kan måske endda redde et liv”, siger Anette Erlangsen. 

Den opfordring er Livslinien enig i: 

”Det at sætte ord på sine tanker og følelser er et vigtigt skridt mod psykisk bedring. Når vi oplyser om, hvor man kan gå hen, hvis man har brug for nogen at tale med, er vi med til at forebygge selvmord. Samtidig skal skiltene minde os alle om at der er hjælp at hente, når livet er svært”, siger direktør Jeppe Kristen Toft. 


Fakta: 

Hvis man har selvmordstanker eller er pårørende, så kan man kontakte Livslinien for anonym rådgivning på mail eller chat på livslinien.dk eller på telefon 70 201 201 alle dage fra 11.00 - 05.00.

Har man lyst til at være frivillig rådgiver på Livslinien, kan man læse mere samt sende en ansøgning via www.livslinien.dk/bliv-frivillig. I denne rekrutteringsrunde kan man nå at sende sin ansøgning allersenest mandag d. 12. september. 


For spørgsmål i forbindelse med pressemeddelelsen kontakt: 

Jeppe Kristen Toft, direktør på Livslinien: 21267550

Anette Erlangsen, seniorforsker og programleder i DRISP: 40263918

DSB Kommunikation: 2468 0000

Generelle spørgsmål til pressemeddelelsen: Josephine Marcher, journalist hos Livslinien: 42520154