Presse

Hver dag er der mennesker, der dør af selvmord. I Danmark sker der hvert år mellem 600-700 selvmord. Det er 12 selvmord om ugen. Det er også dobbelt så mange tabte menneskeliv, som der årligt mistes i trafikken.

På verdensplan tager mere end 1 million mennesker hvert år deres eget liv. Selvmord koster dermed flere menneskeliv end krig, væbnede konflikter og terroraktioner tilsammen.

For hvert selvmord er der cirka 10 selvmordsforsøg. Det er ensbetydende med, at der hver uge er op til 120 selvmordsforsøg i Danmark. Mange af dem registreres aldrig i de officielle registre. 10 procent af dem, der har forsøgt selvmord, dør senere af selvmord.

Som journalist kan du være med til at forebygge selvmord og selvmordsforsøg ved at:

  • sætte fokus på årsager, faresignaler og handlingsmuligheder
  • oplyse om og tilbagevise eksisterende myter
  • informere om behandlingstilbud
  • løsne op for tabuerne omkring selvmord, selvmordsforsøg og kriser

Etiske guidelines

Det kan have en forebyggende effekt at tale og skrive åbent om selvmord og selvmordsforsøg. Omvendt er det ikke ligegyldigt, hvordan du vælger at skrive og tale om det. Det kan have en negativ effekt, for eksempel at beskrive et selvmord i detaljer med metode, billeder af stedet og uden at nævne årsagssammenhænge og generel fakta om selvmord og selvmordsforebyggelse.

Derfor har vi samlet nogle etiske guidelines, som du kan følge, når du skal arbejde med området.

Spørg Livslinien

Har du spørgsmål om Livslinien, selvmordsforebyggelse, kriser og mistrivsel eller statistik på området er du meget velkommen til at kontakte: